Sochařský festival oživil letní Budějovice

Téměř tři desítky soch a instalací od 21 umělcům se představuje na jihočeském sochařském festivalu Umění ve městě, který už po sedmnácté oživují veřejný prostor. V Českých Budějovicích, kde je největší koncentrace uměleckých děl, je městská teplárna partnerem díla Rozdělená společnost na pěší zóně na Lannově třídě. Její autor Tomáš Dolejš k ní na svém facebooku poznamenal, že se ji „stále díky “vstřícným” úředníkům nepodařilo v Mladé Boleslavi umístit. Metalové sympozium ji tedy zapůjčí pro festival Umění ve městě. Kdo budete poblíž, stavte se. Díky za přízeň.“

Pořadatelé letos zvolili téma Vědomí hmoty, neboť jak připomínají, až tehdy, kdy je hmota oživena koncepty a vědomím, vystoupí nad rámec obyčejného tvarování a stane se uměním.

Po červnové vernisáži jsou sochy k vidění po celé prázdniny až do září. Vedle jihočeské metropole také na  dalších pěti místech ve Veselí nad Lužnicí, Hluboké nad Vltavou, Hluboké u Borovan, Vodňanech a Lipně nad Vltavou.

Jedním z nejvýraznějších letošních hostů je francouzský výtvarník Fred Martin, který vytvoří několikametrovou sochu obličeje z větví a proutí před Rabenštejnskou věží. Kromě toho plánuje přímo v tamní galerii performance otisků tváří jejich návštěvníků.

Festival tradičně do města přivedl známé sochaře i nové tváře. „Lidé se mohou těšit na sochy a instalace od Václava Kyselky, Zdeňka Maniny, Roberta Bučka či Gabriela Bardona. Mezi sochaři jsou ale i čerství absolventi. Jako jediná žena se letos představí Jana Schlosserová, jejíž betonový pařez najdete na Lannově třídě,” řekl Michal Trpák, sochař a zakladatel akce, oživující veřejný prosto Českých Budějovic, které se v roce 2028 stanou Evropským hlavním městem kultury.

Více na facebooku festivalu: https://www.facebook.com/UmeniVeMeste/?locale=cs_CZ